Dressyr

Dressyr är en form av ridning som betonar vikten av kommunikation mellan häst och ryttare. Dressyrtävlingar bedöms utifrån hur väl en ryttare kan kommunicera med sin häst, samt kvaliteten på det arbete som utförs av både djur och människa.

Dressyr för hästar handlar om precision. Hästarna tränas att röra hals, axlar, framben, bakben och fötter i en bestämd ordning, vanligtvis från varje sida till mitten. Målet är att få dem att utföra rörelser i perfekt samklang med ryttarens kommandon.

Dressyr är en ridgren inom ridsporten och dressyr går i grunden ut på att göra hästen lydig, mer flexibel och angenäm att rida. En viktig grundsten inom dressyren är hur samspelet mellan ryttaren och hästen ser ut. Ryttaren ska kunna göra små och omärkbara rörelser utan ansträngning för ryttaren och hästen ska ge intryck av att den utför rörelserna av sig själv.

Genom att systematiskt stegra gymnastiska övningar och arbete ska hästens muskulatur och ledgångar bli elastiska och ges styrka så att hästen och ryttaren kan röra sig med bibehållen balans. Hästen ska mjukt, snabbt och villigt följa ryttarens små och omärkbara hjälper.

Dressyr är en typ av ridsport där ryttaren och hästens samspel är otroligt viktigt. Hästarna utföra olika gångarter, och vid dressyrtävlingar omfattar dessa bedömningar fria och elastiska gångarter samt jämnhet, styrka och lätthet i rörelsen. En viktig aspekt som demonstreras under tävlingen är när ryttaren ber sin häst om mer framdrift från bakbenen med bara ett lätt drag i tyglarna – svaret ska alltid komma snabbt (utan att sparka) så att de lätt kan följa varje begäran från ryttaren utan att tveka.

Dressyr kan härledas tillbaka till 1400-talet då det användes för att träna hästar att vara lydiga på slagfält och i parader. Militären använde sig även av dressyr redan på 1800-talet för att ridningen skulle gå så bra som möjligt i deras arbete. Idag så använder militären inte längre hästar och det används numera mest inom ridsporten.

Vid dressyrtävlingar och vid träning så ska hästen ridas enligt Tävlingsreglementet, TR. Tävlingsreglementet innehåller regler och anvisningar för svenska dressyrtävlingar.

 

Klasser inom dressyrritt

Lätta klasser:

Lätt C till Lätt A (Lätt A är mest avancerad av dessa). Innehåller rörelser som: Tempoökningar, tempominskningar, öppna, volter, bakdelsvändning, sidvärtsrörelser, halt och ryggning.

Medelsvåra klasser:

Medelsvår C till Medelsvår A och Prix S:t Georges. Innehåller rörelser som: Sluta, galopp-piruett, galoppombyten, förvänd galopp och bytesserier.

Svåra klasser:

Intermediare I, Intermediare II och Grand Prix. Innehåller bland annat rörelser som, byten i vartannat och varje steg, passage och piaff.

 

Rörelser inom dressyrritt:

  • Trav
  • Galopp
  • Skritt
  • Volt
  • Halvhalt
  • Framdelsvändning
  • Bakdelsvändning
  • Ryggning
  • Öppna
  • Sluta
  • Förvänd sluta
  • Skänkelvikning
  • Piaff
  • Passage
  • Piruett

 

Ridövningar för hästdressyr

 

Det finns många utmaningar inom dressyr och ofta handlar det om samma grundproblem, vare sig man är nybörjare eller svårklassryttare. Här nedan listar vi fyra grundövningar som passar alla inom dressyr!

 

1. Kontakt och stabil sits

Ta tygeln mellan pekfinger och långfinger, kallat tömfattning. Sitt med rak rygg och sträck på dig överdrivet mycket. Gör följande:

Dra tillbaka armbågen så att du har den bakom kroppen och sträck på dig med rak rygg. Med denna övning tränar du på att hålla kroppens tyngdpunkt stabil och stilla samt dina händer fjädrande och stabila.

 

2. Det böjda spåret

Ställ ut fyra koner på volten du tänkt rida. När du står på volten, titta och håll blicken rakt mot nästa kon och tänk att du rider en kvarts volt i taget. Fokusera och lägg märke till vad som händer. Drar hästen utåt? inåt? Efterhand när du försöker göra bättre volter, testa gärna i skritt. När du lyckats med kvartsvolterna så kan du tänka volten som två halvor.

 

3. Hörnpasseringar

Rid mot ett av hörnen i trav. När hästen vill börja svänga så saktar du ner farten och går över till skritt. Rid ytterligare ett steg och gör sedan hörnpasseringen för att direkt efter komma fram i trav igen. Detta ska göras i alla hörnpasseringar. Efterhand kan du ändra övergångarna till en halvhalt.

 

4. Övergångar

Börja att galoppera och när du galopperar så rid in på en stor volt. När du är vid medellinjen så saktar du in till trav och sen styr du istället in på en liten volt fast i motsatt riktning. Byt om volt till den stora volten igen och börja galoppera. Den här övningen kan också göras vid övergångar mellan andra gångarter.

 

Detta är fyra bra övningar inom dressyr! Lycka till och skriv gärna en kommentar kring hur övningarna gick.