Hästskötsel för våra hästar

 

Hästar är vackra varelser som förtjänar att tas om hand och därför är det viktigt med god hästskötsel. Hästar är inte bara våra följeslagare, utan de kan också hjälpa oss på många sätt. Om du har en häst i ditt stall är en av de bästa sakerna du kan göra att ta väl hand om den. Det är viktigt både för djurets hälsa och dess välbefinnande att du skapar en miljö där det kan leva lyckligt och bekvämt. Du vill se till att alla dess behov är tillgodosedda, allt från mat till skydd, så läs vidare för att få några tips om hur du kan ge din häst bättre vård och hästskötsel!

 

Tips för bättre hästskötsel

 

1. Vårda hästens hovar

Att ta hand om hästens hovar är oerhört viktigt för hästens hälsa. Obehandlade hästhovar kan leda till smärtsam och långvarig hälta. Hästar tillbringar mycket tid på sina fötter och hovproblem kan påverka prestationen i hästsporter eller tävlingar.

Du bör regelbundet kontrollera hästens hovar för att se om de visar tecken på skador, svullnad, värme, hårdhet, tjocklek, torrhet eller sprickor. Titta regelbundet på hästens skor för att se till att de sitter rätt och att de inte gnider hästens hälar eller groddar. Hästen bör alltid vara skodd i en sko som passar dess vikt och ytan på marken som den rutinmässigt arbetar på. Förutom att tillhandahålla en lämplig sko bör du också regelbundet inspektera hästens ben för att se om det finns tecken på skador.

2. Håll hästens tänder i gott skick för bättre hästskötsel

Hästens tänder bör borstas minst en gång i månaden, men gärna 2 gånger i månaden för att hålla dem i gott skick. För hästar med stora munnar kan det också vara värt att investera i en elektrisk tandborstsapplikator, som lättare når in i bakre delen av munnen.

3. Borsta pälsen regelbundet för att ta bort smuts och skräp

Hästens päls tenderar att bli smutsig och angripen av parasiter som kan orsaka olika sjukdomar. Det är därför nödvändigt att ta bort smuts och skräp som samlas på och i hästens päls med hjälp av en borste. Detta bidrar till att minska ansamlingen av smuts, parasiter, flugor och andra skadedjur på hästens kropp. Detta är viktigt för att bibehålla god hästskötsel.

4. Se till att den alltid har en ren och fräsch vattenkälla tillgänglig

Hästar behöver mycket omsorg och hästskötsel. De måste ha en ren och fräsch vattenkälla tillgänglig hela tiden. Hästar kan inte dricka havsvatten eller saltvatten, så de behöver en färsk vattenkälla som är fri från föroreningar.

5. Ge hästen en kost som är lämplig för hästens ålder och storlek för att bibehålla rätt vikt och muskeltonus

Hästar är vegetarianer. De behöver massor av färskt hö och spannmål varje dag, tillsammans med havre för säkerhets skull. Kombinationen av dessa fodermedel kommer att ge de näringsämnen som behövs för att upprätthålla muskeltonus, ge kalorier för energi och göra det möjligt för din häst att arbeta hårt.

Detta innebär inte att du ska överutfodra din häst. Snarare är det viktigt att utfodra den tillräckligt för att den ska behålla en hälsosam vikt, men inte så mycket att hästen blir fet eller lat. En fet häst kommer inte att kunna arbeta bra eller bära dig runt gården på sin rygg!

6. Se till att hästen har skydd mot dåligt väder

Skydda din häst från dåligt väder genom att se till att den har ett skydd att gå till vid regn, kyla eller sommarhettan. Hästar behöver skugga från solens värmande strålar på sommaren och skydd mot kalla vindar och regn under andra årstider. Höstladan bör placeras så att den ligger i vindskydd och ger dina hästar en paus från den mentala stress som det innebär att vara ute i dåligt väder.

Vissa hästar kan ta skydd under träd, medan andra klarar sig bättre inne i en lada eller ett skjul. Om du ska ha ett antal hästar instängda tillsammans ska du komma ihåg att de inte alla kan få plats i ett skjul – vissa kanske föredrar en muromgärdad korral eller ett stall, medan andra kanske vill ha mer utrymme eller vara nära beteskamrater.

7. Mocka dagligen

Det finns många saker som måste göras för att säkerställa bästa möjliga vård för din häst. En av dessa uppgifter kan vara att dagligen mocka hästens box. Du bör ta dig tid att se till att du tar bort all överskottsgödsel och urin från området, ta bort allt skräp och gör dig av med allt som ruttnar i boxen. När du mockat klart är det viktigt att fylla på med nytt strö så det är rent och mjukt för hästen att ligga ner i boxen.

 

Utrustning för hästskötsel

 

Denna utrustningen behövs för en komplett ryktsats:

  • Borstar så som mankborste, ryktborste och piggborste
  • Hovkrats
  • Svampar
  • Svettskrapa
  • Hovpensel
  • Mankam
  • Handdukar och trasor
  • Fällskrapa 

Hästskötsel – Vad händer om man inte sköter om sin häst?

Hästar är underbara djur och om man har hästar så är hästskötsel något man bör ta på stort allvar. De kan vara dyra djur att underhålla när det gäller mat, skydd och veterinärvård men man ska inte slarva när det kommer till hästskötsel. Utan ordentlig hästskötsel blir de sjuka eller skadade, slutar äta och dricka eller vägrar till och med att röra sig. Detta kan leda till att de lider i smärta under lång tid tills de potentiellt avlider i värsta fall. Om detta är något du inte vill ska hända din häst bör du ta hästvård på allvar.

Jag har sett hästars vanvård på nära håll och personligen mer än en gång. Jag minns att jag stötte på en häst som var så undernärd att den knappt kunde gå eller äta på egen hand utan att kollapsa av utmattning. En annan häst hade en rostig kedja runt ett ben som hade orsakat stora sår på hästens ben och hovar. Ingen häst förtjänar detta!