Shirehästars ursprung

 

Shirehäst är den största hästrasen och räknas ofta som världens största hästras. Dess ursprung kan spåras tillbaka till destrierhästen som nu är en utdöd hästart. Destrierhästen användes ofta på medeltida slagfält och i tornerspel och beskrivs som en av de noblaste och finaste hästarna under medeltiden. Det finns dokumentation som tyder på att dessa tidiga medeltida engelska krigshästar hade en mankhöjd på 150 centimeter, vilket är betydligt mindre än dagens shirehäst men ganska imponerande när man jämför de med andra hästraserna under medeltiden. De var i sin tur ättlingar till en stor förhistorisk skogshäst.

På 1500-talet anlitades holländska ingenjörer av kung Jakob I av England för att utforska landets våtmarker. De tog med sig frieserhästar och det var korsningar mellan dessa raser ledde till en ny typ av häst som kallades ”Old English Black”. Denna hästras vidareutvecklades på 1600-talet genom selektiv avel. Shire kallades ursprungligen ”English Cart Horse” och den första stamboken för dem alla skapades 1876. År 1884 fick rasen sitt namn och kallas sedan dess för shirehäst. Rasens stamhingst anses vara Packington Blind Horse, som levde i England mellan 1755-1770.

 

Egenskaper hos en shirehäst

 

Shirehästen är känd för att vara en stor hästras och för sin styrka och uthållighet, vilket gör den till ett idealiskt dragdjur. De kunde dra tunga vagnar genom ojämn terräng, samtidigt som de är så pass uthålliga för att inte tröttna ut av sin uppgift. Detta gjorde dem till perfekta djur för områden som krävde stor omsorg av sin ryttare, som till exempel vid jordbruksarbete där precision var viktigt i arbetet. Huvudformen på shirehästar faller någonstans mellan medelstor och stor samtidigt som de har en något konvex näsrygg. Shirehästen har en mycket kompakt kropp, en imponerande och välbyggd rygg, kraftig bakdel och de har rakt hovskägg. Benen är torra med hårda hovar för dragkraft på alla underlag. När det kommer till shirehästars färg så är de oftast mörkbruna eller bruna. Shirehästar anses vara vänliga hästar men de har ofta problem med sjukdomar som till exempel skabb och mugg på grund av sitt rikliga hovskägg. Hovsprickor kan också förekomma ofta.

 

Shirehästs mankhöjd

Shirehäst har i regel en mankhöjd på mellan 170-195 cm. Världens största shirehäst hette Sampson och hade en imponerande mankhöjd på hela 210 cm. Sampson var också världens största häst.

 

Hur mycket väger en shirehäst?

De väger oftast mellan 900-1100 kg

 

Vad kostar en shirehäst?

En shirehäst kan variera i pris men kan ofta ligga på ett pris mellan 50 000 kr – 100 000 kr.

 

Kända personer som har ägt eller ridit en shirehäst

Shirehästen är en stor hästras och anses vara världens största hästras. En av världens mest kända person som ägt en shirehäst är drottning Elizabeth II. Andra kända personer som har ägt eller ridit en shirehäst är bland annat Tysklands kansler Otto von Bismarck, Storbritanniens premiärminister Winston Churchill, den australiensiska filantropen Dame Elisabeth Murdoch och den amerikanske affärsmannen John D. Rockefeller Jr.