Världens största häst är imponerande stor

 

Hästen är ett av de mest ikoniska djuren i världen. Den har varit en viktig del av kulturen och samhället i tusentals år och används än i dag för många ändamål, bland annat transport, sport, underhållning, polisarbete, kurirverksamhet och terapi. Hästar förekommer också i mytologin runt om i världen, från Pegasus till Shasta! Men nog om mytologi. Nu ska vi prata om verkliga hästar som har levt eller lever på vår jord. Världens största hästar är idag, bland annat raserna Shirehäst och Ardenner. 

Falabella är den minsta hästrasen i världen. De har en tillåten mankhöjd på 78 cm medan Shirehästar har en vikt på upp till 1 ton och kan mäta över 2 meter i höjd!

Shirehästen är en kraftfull ras som ursprungligen föddes upp som arbetande kallblodshästar och som användes för tunga arbeten över hela Storbritannien. Höjdkravet för att räknas till detta magnifika djurs rang sträcker sig från 170 cm lång eller mer för hingstar. Dess maximala mankhöjd bör vara mellan 170 cm – 195 cm. Men har du någonsin undrat över vilken som är världens största häst? Läs vidare!

 

Big Jake

Största levande hästen idag heter Big Jake och bor i USA. Big Jake är den längsta, tyngsta och största hästen i världen. Han mäter hela 210 cm över marken vilket är otroligt imponerande i storlek. Hans vikt på 1,2 ton gör honom betydligt tyngre än en genomsnittlig ridhäst som väger omkring 500-600 kg. En genomsnittligt stor häst mäter ca 165 cm i mankhöjd så Big Jake tornar upp sig över dem alla med sina stiliga 210 cm i mankhöjd.

Världens största häst Big Jake

Världens största häst, Big Jake

Världens största häst någonsin

 

Sampson

Det finns många stora hästar i världen men ingen har varit lika stor som Sampson (som finns dokumenterat). Sampson är en shirehäst och mätte hela 219 cm i mankhöjd (9 cm mer än Big Jake) och vägde hela 1,5 ton. Sampson levde på 1840-talet i Toddington Mills, Bedfordshire i England. Vid fyra års ålder döptes Sampson om till Mammoth.

Världens största häst någonsin, Sampson

Shirehästen Sampson