Ridhjälm | Snygga ridhjälmar av hög kvalitet

Ridhjälm är en viktig del av din ridutrustning. Ridning är en sport som kan vara farlig om du inte vidtar rätt säkerhetsåtgärder inför ridning. Den viktigaste säkerhetsåtgärden är att bära ridhjälm när du ska upp i sadeln. De kan köpas i en mängd olika stilar och färger som matchar dina ridkläder eller din personliga smak. Det finns hjälmar i många olika storlekar så det är viktigt att du köper en hjälm som passar just dig. Här kan du hitta högkvalitativa och snygga ridhjälmar med säkerhetsfunktioner som kommer att skydda ditt huvud under varje ridtur!

Ridhjälm

Bra val av ridhjälm

Utsedda i Folksams bäst i test

BACK ON TRACK EQ3 – MIPS

Ridhjälm Back on track EQ3

BACK ON TRACK EQ3 LYNX

Ridhjälm Back on track lynx

BACK ON TRACK LYNX MICROMOCCA

Ridhjälm Back on track

Köpguide för ridhjälmar

Det finns en uppsjö av hjälmar på marknaden idag och det kan ibland vara svårt att veta vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa ridhjälm. Vi har därför listat viktiga saker du bör tänka på inför ditt köp.

Så väljer du storlek på ridhjälmen

När du ska välja storlek på din ridhjälm bör du tänka på tre saker: ditt huvudets omkrets, hur den sitter på huvudet och om du ska ha en mössa under hjälmen. När du mäter omkretsen på ditt huvud bör du mäta precis över ögonbrynen. Måttet på ditt huvuds omkrets är det samma som hjälmstorleken.

Hur ska ridhjälmen sitta?

En ridhjälm med perfekt passform ska sitta bekvämt på huvudet utan att trycka någonstans. Den ska sitta stadigt på huvudet när du rör på dig och hakbandet ska sitta stabilt under hakan så att hjälmen inte kan åka av under ridningen. Om hjälmen trycker på huvudet eller pannan är det troligtvis så att du behöver en ovalformad hjälm.

Design

Förutom säkerheten är det många som fokuserar på när de köper en ridhjälm designen och hur den ser ut. Så länge du har ditt val av grundläggande behov uppfyllda som är viktigast för alla typer eller aktiviteter som kräver skydd mot yttre krafter som t.ex. fall, så borde det inte heller vara alltför svårt att hitta en hjälm i snygg design dom passar just dig. Det finns verkligen något för alla smaker. Det är populärt med högblanka ridhjälmar och något som har blivit väldigt populärt just nu är att designa sin egen hjälm som vissa tillverkare erbjuder.

Ridhjälm med skärm

Solskärm har blivit väldigt populära på hjälmar sedan några år tillbaka då många tycker att de är snygga och använder dem även under inomhussäsongen. Skärmens ursprungliga syfte är att skydda mot solen, men nu har det även blivit en modedetalj som många vill ha på sina hjälmar. Skärmen kan även vara bra att ha när det regnar ute då den skyddar dig från att få regnet i ögonen.

Läs på inför ditt köp

Vi litar på att alla våra ridhjälmar har ett starkt skydd vid skador och fall. De flesta större leverantörer kan mycket väl dokumentera hur de testar sina produkter, liksom alla resulterande testresultat som ofta är tillgängliga för allmänheten online på företagens webbplatser eller genom oberoende källor.

Säkerhetsmärkningar

I Sverige har Svenska ridsportförbundet godkänt en uppsättning regler för tävlingshjälmar. Den grundläggande regeln är att de är CE-märkta och har ytterligare tilläggsmärkningar som VG1 eller EN 1384 som anger vilken typ av testning som utförts på dem för att säkerställa att säkerhetsfunktionerna uppfyller vissa standarder i ett olycksscenario så att du kan njuta av din ridning utan att oroa dig för att bli skadad.

Garanti och reklamation

Det finns många olika typer och längder av garantiperioder som erbjuds av olika leverantörer, men enligt svensk lag (Konsumentverket) är tre år standard för materialfel.

När ska man byta ridhjälm?

De flesta hjälmar bör bytas ut vart tredje till femte år, och om du har fallit eller slagit med din ridhjälm behöver även den bytas ut. Ibland kan vi inte se på våra gamla hjälmar om de har skadats på något sätt, därför är det är viktigt att slänga alla gamla hjälmar för säkerhetens skull!

Det finns ridhjälmar i alla prisklasser

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du köper en ridhjälm. Det första du bör ta hänsyn till är hjälmens säkerhet och hur den kan skydda dig när du åker. Du bör också tänka på vilka behov du har, till exempel att ha antirotation och MIPS, så att du kan få ut det mesta av dina pengar. Dessa kan vara lite dyrare för plånboken men det är viktigt att välja det som passar just dig. När du väljer hjälm är det också viktigt att tänka på passformen och hur den känns på ditt huvud. Och kom därför ihåg, det är inte alltid den dyraste hjälmen som är skönast på ditt huvud. Det är mycket viktigt att din ridhjälm sitter bekvämt och säkert på ditt huvud och att den har alla nödvändiga säkerhetscertifikat. Se alltid till att köpa en certifierad hjälm för där bör du aldrig tumma på kvalitén.

Viktigt när du ska köpa ridhjälm

Det första du bör tänka på när du köper en ridhjälm är säkerheten. Ridhjälmar är utformade med olika säkerhetsfunktioner, som t.ex. rotationsskydd och MIPS och det är viktigt att du väljer en hjälm som passar just ditt behov för att öka din egen säkerhet under ridning. Den tid du lägger ner på efterforskning gör att du kan få ut det mesta av dina pengar.

När du väljer en hjälm

Ridhjälmar är utformade för många olika ändamål, men de tjänar alla sitt syfte att skydda ditt huvud från skador genom stötar. När du väljer en ridhjälm bör du ta hänsyn till saker som hjälmens passform på ditt huvud och hur den känns när du bär den. Du kanske också vill köpa en hjälm som finns i många färger så att du kan välja en som passar din personlighet bäst.

Ridhjälm med MIPS

Ridhjälm med MIPS-system är något vi starkt rekommenderar. MIPS är en teknik som betyder multi-directional impact system och finns idag i vissa hjälmar på marknaden. MIPS skyddssystem har visat sig minska rotationsrörelser när det används i en hjälm genom att omdirigera energier och krafter som annars skulle överföras till huvudet vilket ökar din säkerhet markant.

Varför behöver man MIPS?

Fall kan orsaka allvarliga skallskador. Om du faller från en högre höjd är det troligt att ditt huvud träffar marken i en sned vinkel och där är hjärnan mindre skyddad. I bästa fall kan hårda slag mot hjärnan leda till lindrig hjärnskakning men i extrema fall kan detta leda till hjärnskador och bestående funktionshinder.

MIPS för ridhjälmar